Inštruktorji

Ema Troha

Sem Ema Troha. Kot otrok sem se več let »motila« z reševanjem pasjih mladičkov iz nezaželenih situacij, kar so moji starši nekako sprejemali. Pa vendar sem prvo pravo priložnost izkoristila leta 2016, ko sem pristopila h Kinološkemu društvu Nova Gorica in izšolala mojega takratnega psa pasme Jack Russell terier do druge stopnje rally obedienca (RO).

Po stažiranju v društvu sem leta 2018 pridobila nazive »vodja osnovne vrste šolanja« in »vodja osnovne rally obedience«, tako da v društvu vodim tečaje male šole, A tečaj, BBH, BGH in rally obedience.

Imam dve dvoletni psički pasme avstralski govedar. Ena ima v RO opravljene izpite do 3. stopnje in tekmujeta na tekmah, druga ima BGH 1 in jo pripravljam na IGP (obramba).

S partnerjem imava pri FCI registrirano psarno NeedleHeart in se ukvarjava z vzrejo avstralskih govedarjev in labradorcev.

Moje celo življenje je prepleteno s pasjimi štirinožci in rada delim znanje naprej mlajšim generacijam, ker želim, da se jim odpre želja po kinologiji, kot se je meni.

štefan harej

Moj prvi stik s psi sega zelo daleč v otroštvo. Medlo se spominjam nemškega ovčarja, ki je zelo rad grizel žoge, vendar je po masakru v kokošnjaku moral od hiše. Skozi otroštvo so se vrstili še različni psi, ki pa seveda niso bili deležni nikakršnega intenzivnejšega šolanja ali socializacije. Izvajali so le nalogo ‘čuvaja’. Ko se sedaj ozrem nazaj, me kar stisne pri srcu, kakšno prazno življenje so imeli.

 

Leta 2000 smo se razveselili nemške ovčarke. Takrat pa sem že doumel, da je pes nekaj več kot samo čuvaj. Opravili smo osnovno šolanje, za kaj več pa si takrat v družini nismo vzeli časa.

 

Pisalo se je leto 2008, ko sem šel iskat labradorko Tiso. Že med ogledovanjem sem bil trdno odločen, da bom s to psičko šel v malo šolo ter opravil izpit B-BH. Nisva se ustavila pri BB-H-ju temveč nadaljevala v tekmovanju Rally Obedience discipline. Opravila sva 5 izpitov, BB-H, RO-1, RO-2, RO-3, RO-4. Tekmovala na 39 ih tekmah, na vseh sva bila uvrščena. Dosegla sva 22 krat stopničke. Od tega 3 zlate, 8 srebrnih ter 11 bronastih medalj. Državna prvakinja v RO-2 leta 2014, točke odličnosti kar dvakrat in še bi lahko našteval. Po nekaj letih sem se odločil, da bom svoje pridobljeno znanje delil še med ostale. Spomladi 2013 sem uspešno opravil izpit za Vodjo osnovne vrste šolanja. Jeseni istega leta pa še za Vodjo osnovne vrste RO. Učimo se celo življenje tako, da se tudi moje delo s psi na tej stopnji ni ustavilo. Leta 2018 sem nadgradil svoje znanje v inštruktorja za Vodjo vrste Rally Obedience. Zelo rad sprejemam nove izzive zato sem z labradorko Nike opravil lovsko preizkušnjo prinašanja ter nadaljeval z tekmovanjem v Rally obedience disciplini.

V Kinološkem društvu Nova Gorica poučujem že od leta 2013.

ana lah

Sem Ana Lah, s Kinološkim društvom Nova Gorica sodelujem od leta 2018, ko sem opravljala pripravništvo za inštruktorja. Po pridobljeni licenci KZS za vodjo osnovne vrste v društvu vodim tečaje male šole ter nadaljevalne tečaje po programih A in BBH, skrbim pa tudi za individualna srečanja, kjer skupaj z lastniki rešujemo specifične težave njihovih psov. V letu 2022 sem pričela z vodenjem treningov Hoopers, v Sloveniji relativno nove športne discipline.

Kinologija me je pritegnila potem ko sem s svojo psičko Lolo obiskala nekaj tečajev v pasji šoli ter se preizkusila v tekmovanjih v agilityju. Želela sem izvedeti več o psih, sobivanju in vzgoji, zato sem izkoristila priložnost in se prijavila na razpis KZS za inštruktorja. Pridobila sem tudi naziv Inštruktor šolanja za agility 2 Komisije za izobraževanje pri KZS. Svoje znanje nadgrajujem s prebiranjem različne kinološke literature, poslušanjem seminarjev, zadnja leta pa tudi preko udeležbe na različnih webinarjih.

Ker je moja Lola že dama v letih, po dveh operacijah pa tudi športno upokojena, se pripravljam na novega pasjega družabnika, s katerim bom aktivno nadaljevala svojo kinološko pot.